Wat we doen

Oefentherapie Mensendieck

Je kunt bij mij een afspraak maken voor oefentherapie Mensendieck. Je kunt direct een afspraak maken (DTO; direct toegankelijk oefentherapeut) of verwezen worden voor oefentherapie door een arts, specialist of andere hulpverlener. Veel mensen komen bij mij terecht doordat cliënten van mij bekenden doorverwijzen naar mijn praktijk. Hier ben ik heel blij mee, dit werkt namelijk goed is mijn ervaring.

Mijn praktijk bestaat al bijna 30 jaar: na mijn afstuderen gelijk aan de slag gegaan, ik heb vele vlieguren gemaakt en ben ondertussen een vertrouwd praktijkadres.

Oefentherapie is een reguliere paramedische beweegzorg en wordt vergoed door zorgverzekeraars in de basisverzekering tot 18 jarige leeftijd en vanaf 18 jaar in de aanvullende verzekering.

Je kunt bij mij oefentherapie volgen voor een fysieke, mentale of gedragsmatige klacht met een hulpvraag of advies krijgen rondom de aanpak van een klacht.

Oefentherapie Mensendieck is van oudsher bekend als methode om houding, beweging en ontspanning, te verbeteren. Deze methode is echt goud; er zit veel kennis en wijsheid in waar iedereen wat aan heeft.

Voor mij is je houding en beweging niet los te zien van hoe je in het leven staat, letterlijk in dit geval. En hoe je je door je leven beweegt. Je kunt zeggen binnen je levenshouding en beweging geef ik de oefentherapie.

 

Er kan je wat hinderen op je levenspad, in je houding en beweging, je lichaam, je gedachten hierover of je gedrag. En vaak weet je ook dat ze elkaar beïnvloeden. Je komt hiermee bij mij in de praktijk.

Ik kan je begeleiden in verlichting hiervan, doordat ik uitleg geef en met je praat, met je oefen in ander, soms nieuw, gedrag en kan je helpen om lekkerder in je vel te zitten.

Mijn therapie kan helemaal hands off zijn (zonder handen aanraking) of met ondersteuning daarvan, hands on, bijvoorbeeld in ondersteunen van bewegen of ondersteunen in ontspannen.

Psychosomatische oefentherapie

Overmatige stress kun je aan en uit zetten, hoe? Dat kun je bij mij leren.
Overmatige stress kan zich geestelijk (mentaal), lichamelijk (fysiek) en in bezieling (welzijn) uiten, vaak is het een combinatie hiervan.

Ik geef een psyche (geest) soma (lichaam) therapie op maat binnen mijn praktijk, vanuit het bio-psychosociaal model. Dit wordt psychosomatische oefentherapie genoemd. Gericht helemaal op jou, de totale mens in zijn eigen omgeving, oftewel holistisch, integraal of complementair. Wil je begeleiding bij of preventief aan de slag met een stressklacht, vraag naar de mogelijkheden.

Psychosomatische oefentherapie is een specialisatie; gespecialiseerde en geregistreerde vorm van oefentherapie afgekort PSOT. Ik geef deze vorm van oefentherapie en ben ingeschreven in het register psychosomatische oefentherapie. Je kunt voor deze vorm van oefentherapie naar mij verwezen worden, of je direct aanmelden (directe toegang oefentherapie). Deze vorm van oefentherapie valt onder het vergoedingensysteem van zorgverzekering.

Mensen komen bij mij in mijn praktijk terecht, wanneer er klachten zijn waarvoor bij lichamelijk onderzoek geen directe oorzaak is gevonden. Of wanneer je geestelijke klachten hebt en je lichaam hierop reageert. Je zoekt hierbij hulp en het is vaak een eye opener wanneer er en vanuit het lichaam en mentaal en omgeving tegelijk behandeld wordt.

Yoga, Meditatie en Mindfulness

Yoga doet je wat en tegelijkertijd kun je ervaren hoe het is om juist minder te doen en meer te laten.

Je doet een yogahouding (asana) en je laat je kracht en balans voor je werken.

Je doet een ademoefening en via je adem ervaar je het stromen van je energie (prana; levensenergie).

Je laat overbodige spierspanning los en dat geeft je het gevoel te mogen ontspannen.

Je leert je aandacht richten, waardoor je in meditatie kunt gaan in stilte of in beweging.

Yoga heeft daarom echte fans; mensen die al jaren graag yoga doen en er komen steeds meer enthousiastelingen bij.

Yoga is in stilte en beweging een vorm die je verbindt met jezelf daar komt de naam ook vandaan, yoga betekent verbinden.

Je verbindt je met jezelf in je omgeving door focus, concentratie, adem en beweging.

Yoga kan je leren en helpt je vernieuwen, stretchen en zal je verrassen.

Ervaar zelf eens wat yoga je biedt en begin met een les, een workshop of kies voor privé- begeleiding.

Meditatie en mindfulness zijn een belangrijk onderdeel van yoga. Gericht op het richten van je aandacht en het overschakelen naar een andere versnelling. Je maakt ruimte voor reflectie en de stilte die aanwezig is in jezelf. Je hoeft er niet heel goed in te zijn, je kunt iedere keer opnieuw beginnen. Oefen je meditatie of mindfulness, dan zal dat meer rust brengen in de drukte in je hoofd; ook wel genoemd kalmeren van je monkey mind.

 

Meditatie en mindfulness technieken kun je los oefenen of als onderdeel van een yogales en oefening baart kunst, meditatie en mindfulness kun je in je dagelijks leven toepassen.

Samen yoga, meditatie en of mindfulness doen kan met mij als yogadocent en yogatherapeut op verschillende manieren:

  • Een op een begeleiding privéles, afspraak in overleg
  • Kleine groep of grotere groep les, diverse mogelijkheden
  • Als therapie, yogatherapie bijvoorbeeld bij gezondheidsproblematiek

Je keuze is afhankelijk van je gevoel of voorkeur voor een privéles of een groepsles, je interesses, gezondheid en vorm van yoga, die je wilt volgen.
Je kunt mij altijd benaderen voor informatie.

Welzijn, overige ontspanning, reiki en massage

Voor preventie van klachten; om klachten te voorkomen en voor ondersteuning in je ontspanning en welzijn kun je bij mij in mijn praktijk terecht voor een ontspanningsmassage of reikibehandeling. Binnen een ontspanningsmassage maak ik gebruik van diverse massage technieken. Ik combineer onder andere sportmassage, bindweefsel massage, triggerpoint en Thaise yogamassage technieken. Je noemt dit integratieve massage. Binnen mijn massages pak ik het net wat anders aan dan meestal gebruikelijk in reguliere massages: juist die spiergroepen die sterk reageren op stress of spanning krijgen bij mij de aandacht in je behandeling.

Binnen een reikibehandeling ondersteun ik je in je energie en ontspanning, dit kan hands on of hands off zijn. Hiermee wordt bedoeld met aanraking van mijn handen op je lichaam of met mijn handen in de buurt van je lichaam net waar je eigen voorkeur en gevoel naar uit gaat. Voor het effect en succes van een reikibehandeling maakt het niet uit. Bij een reiki behandeling ben je gekleed in comfortabele kleding en lig je op de behandelbank of zit je in een stoel.

Massage of reiki behandelingen zijn behandelingen, die buiten het reguliere vergoedingen pakket van zorgverzekering vallen. Je verzekeringspakket is er op gericht, te vergoeden wanneer er klachten zijn, niet de preventie en het voorkomen hiervan. Je betaalt deze behandelingen zelf en soms is het een voorziening in gezondheid en welzijn die een werkgever biedt.

Body & mind coaching

Je hebt een levensvraag, je merkt dat je vastloopt; je stagneert.

Je ervaart onrust, in je lijf, hoofd of je gedrag in privé- of werksituaties.

Misschien heb je hierin een hulpvraag, misschien ook niet. Je wilt in ieder geval, dat er iemand met je meedenkt en kijkt, met kennis van zaken. Voor coachzaken op het fysieke, mentale, gedragsmatige en zingeving vlak kan ik dat zijn.

Bij mij kun je terecht, ik kan je coach zijn. Door mijn aanpak gedurende de afgelopen 30 jaar ben ik een ervaren coach.

Heb je interesse jezelf onder de loep te nemen, je ontdekking naar jezelf te starten, maar wil je daar graag ondersteuning bij? Heb je levensvragen, gevoel van onrust, vastlopen of stagneren? Dan kan jouw tijd rijp zijn voor coaching.

Een stagnatie geeft je veel informatie over jezelf en jezelf in relatie met anderen. Vaak is deze informatie nog onbewust bij je, of al wel bekend en wil je de betekenis hiervan in jouw leven leren kennen. Wat wellicht tot bijstellen of veranderen leidt.

Wil je coaching krijgen en ontvangen, is dat veelal een persoonlijke, kwetsbare en intieme aangelegenheid. En er zijn veel mensen, die coaching aanbieden. Het is erg belangrijk, dat het klikt met je coach. Coaching kun je ook ontvangen van iemand, uit je privé leven, die niet je coach is. Alle coaching is waardevol.

Wat kun je verwachten van mij als coach: je kiest voor ervaring, kennis en erkenning van jou als totale mens. Met in mijn toolbox een grote diversiteit in werkvormen, gesprek, contact en beweging. Ik kan je een spiegel voorhouden, wel die lastige / confronterende vragen aan je stellen, die jou helpen dat stapje verder te zetten.

 

Wil je informatie of kennismaken met mij als jouw coach? Dan kan dat in een gratis kennismakingsgesprek van een half uur.

Gaan wij met elkaar samenwerken; jij als coachee, ik als jouw coach, dan gaan we een traject aan van minimaal drie sessies van ongeveer anderhalf uur. De start is met een traject van drie sessies eventueel aangevuld met losse sessies. Coaching met mij als coach, ga je zelf als particulier aan en betaal je zelf. Hier is meestal geen vergoedingensysteem voor, soms is dat er wel, bijvoorbeeld via je werkgever een persoonlijk ontwikkelplan vergoeding.

Dat betekent ook dat het helemaal om jou gaat en er geen schriftelijke verslaglegging hoeft te zijn aan een betalende derde bijvoorbeeld een werkgever of zorgverzekeraar.

Privéles, groepsles, training, wandel / loop coaching

 

Je kunt mij benaderen en boeken voor het geven van een privéles yoga, meditatie, mindfulness met 1 of meerdere personen of voor het geven van een groepsles bij 5 of meer personen.

En het is mogelijk door mij een training of workshop te laten verzorgen, aan een groep rondom een bepaald body & mind thema of onderwerp.

Lessen of training kunnen in mijn praktijk plaatsvinden of op locatie zijn, binnenshuis of in de buitenlucht.

Afspreken voor een wandel of hardloop coaching is ook mogelijk.

Elke week geef ik groepslessen in mijn praktijk (zie lesrooster)

Adres

Touwlaan 25
3401 CA IJsselstein

Overige

Register psychosomatische oefentherapie

Lidmaatschap VvOCM
KvK nummer 30282315
BTW nummer NL001941393B49

Openingstijden praktijk en lesrooster

Openingstijden praktijk en lesrooster: Mijn praktijkdagen zijn van maandag t/m vrijdag. In de avonduren en in het weekend maak ik afspraken in overleg.

Elke week geef ik les: Yoga met Jo

Lesrooster 

Maandag
9.30 uur Flow Yoga
10.40 - 11.00 uur Meditatie & Mindfulness
voor ieder toegankelijk met een actuele strippenkaart

Dinsdag
9.00 uur Flow Yoga
10.30 en 11.45 uur Yoga & Stoel
19.30 uur Yin Yoga

Woensdag
19.00 uur Flow Yoga
20.30 uur Yin Yoga

Vrijdag
9.00 uur Yoga & Kracht
10.30 uur Yin Yoga

Maandag, donderdag, vrijdagavond en in het weekend plan ik regelmatig lange lessen in over een bepaald onderwerp of met een specifiek thema; yoga coaching

XL lessen. Binnen deze lessen werk ik ook regelmatig samen met een gastdocent